praktijk voor

 adem- en ontspanningstherapie | mindfulness

Heb jij last van spanningsklachten

 Adem- en ontspanningstherapie

Methode Van Dixhoorn is een adem- en ontspanningstherapie die leert om te gaan met een te hoge spanning en stress. De methode geeft inzicht in de aard en de oorzaak van de spanningsklachten.  Door ademtherapie met ontspanningstherapie te combineren wordt de natuurlijke adembeweging hersteld en leer je hoe je lichamelijk en geestelijk kunt ontspannen. De Methode Van Dixhoorn legt de relatie tussen de adembeweging en de wervelkolom, waardoor de adembeweging op een natuurlijke manier wordt beïnvloed. Zelfs mensen die al benauwd worden als ze aan het ademen denken, kunnen daarom baat hebben bij een behandeling.

Het kan zijn dat u in aanmerking komt voor een vergoeding door uw ziektekostenverzekering.

Waar de methode van Dixhoorn bij kan helpen

Spanningsklachten

Bij spanningsklachten kan er sprake zijn van zowel lichamelijke als psychische problemen. De klachten ontstaan doorgaans door het opbouwen van een te hoge spanning en daardoor overbelasting (stress). Adem- en ontspanningstherapie richt zich op het herstellen van de verstoorde balans tussen spanning en ontspanning.

Functionele problemen

Functionele problemen hebben betrekking op het lichaam, het “bewegingsapparaat”. Mensen die functionele klachten ondervinden ervaren vaak ongemak en pijn bij dagelijkse handelingen, bijvoorbeeld aan de rug, schouders of nek. Deze problemen kunnen chronisch zijn, waardoor iemand voor een lange periode last houdt van zijn klachten. Door de (te hoge) spanning in je lichaam te verminderen kan AOT de functionele problemen verminderen of zelfs verhelpen.

Psychische klachten

Psychische klachten kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals overgevoeligheid, een vervelende gebeurtenis of lange periodes van stress. Stress beïnvloedt je gevoel en je denkwijze en daarmee gedrag. Adem- en ontspanningstherapie geeft de handvatten om hier beter mee om te kunnen gaan.

Medische problemen

Mensen met medisch aandoening ervaren doorgaans meer pijn en vermoeidheid dan gezonde mensen. Daarnaast kunnen medische problemen ook leiden tot psychische klachten. Adem- en ontspanningstherapie kan helpen om deze spanning te verminderen en bijdragen aan het verlagen van de ziektelast.


Over Jan van Dixhoorn

De grondlegger van de Methode Van Dixhoorn is   

dr. Jan J. van Dixhoorn, arts en opleider. Hij onderzocht de effectiviteit van adem- en ontspanningstherapie bij hartrevalidatie en promoveerde hierop in 1991 cum laude. Jan van Dixhoorn is lid van de Board of Directors van de International Stress Management Association. En hij verzorgt samen met een team docenten de driejarige post-hbo-opleiding Methode Van Dixhoorn Adem- en Ontspanningstherapie. Samen met zijn vrouw Irmgard van Dixhoorn-Verhoeven, psychogerontoloog, geeft hij leiding aan het Van Dixhoorn Centrum voor Adem- en Ontspanningstherapie in Amersfoort.

Voor het programma ‘mijn leven, mijn gezondheid’ werd     dr. Jan van Dixhoorn geïnterviewd en vertelt hij over zijn methode voor adem- en ontspanningstherapie.